Waarom niet fietsen boven de  15 a 18 graden met je hond

Waarom niet fietsen boven de 15 a 18 graden met je hond

Gisteren waren mijn man en ik aan het mountainbiken (en het was super warm, even ter info in het geval dat je dit later leest) en het verbaasde mij (ons) hoeveel eigenaren hun honden uitlieten rond het einde van de middag. Dit is zo’n beetje het heetste moment van de dag! Mijn man keek mij op een gegeven ook geïrriteerd aan toen hij weer een verhitte hond op het asfalt zag lopen en zei "het is toch niet normaal." Wij waren eerst lekker in het bos aan het fietsen. Daar is het altijd koeler dan in de stad. Geen mens met hond kwam ik tegen! Ik fiets over de akkerdijk Rijssen binnen en mijn maag draait samen van het aantal honden (die helemaal verhit zijn) die daar lopen. Eigenaren lekker in een korte broek en op slippers met een zonnebril op. Telefoon in de hand. Niet ziende dat achter hun aan, een hond loopt slepend en hijgend met pootjes op het bloedhete asfalt!
Hoe vaak wordt er niet gewaarschuwd dat je NIET moet lopen met die dieren. Denk je nu echt dat als ze een eigen keuze hebben, ze lekker een stuk gaan wandelen op het heetst van de dag?
Hoe krijg ik het nu voor elkaar dat mensen dit gaan leren begrijpen??

Onderwijzen is denk ik het antwoord. Er zijn ook mensen die snel even hun hond ergens laten plassen en weer teruggaan. Maar dat kan je duidelijk zien aan de hond. Vandaar dat ik mijn verhaal begon met ‘die helemaal verhit zijn.’

Hoe zie je nu dat je hond helemaal verhit is?
Vaak lopen ze niet meer zo kwiek voor je, maar blijven ze naast je of achter je hangen. Ze gaan veel harder hijgen, want daardoor kunnen ze wat warmte kwijt. Want dat lukt namelijk niet meer via de voetzooltjes, want die honden lopen op het hete asfalt.

DE TONG! Kijk naar die tong. En aangezien de lessen van vanochtend niet doorgaan (In verband met de hitte) had ik mooi tijd om wat voorbeelden te zoeken op het internet. Hoe kan ik nu namelijk mensen laten zien dat hun hond (over) verhit is?

Nou met voorbeelden!
Ik moet eerlijk zeggen dat ik ze hartstikke illegaal van het internet heb gestolen, maar ik heb geen andere keuze. Ik heb nu ook niet de behoefte om mijn eigen honden over verhit te maken en dan lekker foto’s te gaan maken. Gelukkig ken ik een goede advocaat.  (op onze fb pagina staan meer voorbeelden)

Signalen:
Hijgen, hijgen hijgen!
De bek gaat verder open
De tong komt verder naar buiten.
De tong verandert in een lekbak. Dus met een kommetje
De tong hangt helemaal aan de zijkant tussen de tanden.
De bek is zo ver mogelijk open als maar kan.
De tong hangt compleet naar het zuiden
Let hierop!

Dat ik nu zo gek ben om samen met een heleboel anderen, te gaan fietsen, lopen, hardlopen, mountainbiken of wat je ook doet, wil niet zeggen dat een dier zo stom is. Sterker nog die doen juist helemaal niets in de hitte.
Ga vroeg wandelen, voor de hitte aan. En dan heb ik het over 6 uur, niet om 10:00 en laat ze de rest van de dag lekker liggen. Alleen ontlasten. Ze hoeven met een warme dag niet per se ver te lopen. Als je je schuldig voelt over dat ze niet uitgaan, lees dan het zinnetje hiervoor nog even een paar keer over. En trouwens, dan heb ik het ook over de werklijnen en werkhonden. Ook die voelen niet de noodzaak om helemaal oververhit te worden. En als ze dat wel voelen dan kijk je naar wat ze aan kunnen of jij beschermt ze!

Struggle je nu alsnog met hoe en wat. App me, dan denk ik met je mee.
Heb je nog een aanvulling hierop zet het dan vooral in de comments.
En heb jij toevallig een foto van een verhitte tong en mag ik die gebruiken? Graag!!
En heb ik ‘per ongeluk’ jouw foto gebruikt? Ik noem met liefde je naam en anders haal ik het er weer af.

Ik hou van buiten zijn maar als ik al die honden zie lopen in de hitte is het plezier er al snel af.
Jullie lekker genieten van de zon, honden lekker laten liggen.
Pff to hot